Kuruyemişte Ana Çıtlak Nedir?

Kuruyemişte Ana Çıtlak Nedir?

Kuruyemişte Ana Çıtlak

Bizlerin beslenmesinde önemli bir yeri olan tarımsal gıdalar, yıllardır şifa bulmak amacıyla ilaç olarak, beslenmek için yemek olarak daima tercih sebebi olmuştur. Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada geçerli olan bu durum insanlar için oldukça önemli bir konu olmuştur. Bu gıdalar arasında ise özellikle Kuruyemişler önemli bir yere sahiptir.

Kuruyemiş

Kuruyemiş, tüm dünyada toplumların yeme-içme davranışlarında coğrafya ve kültürel sebeplerden dolayı farklılık gösterse dahi tarım ürünlerinin, meyvelerin ve sebzelerin kurutularak uzun dönemler mevsim şartlarına bağlı olmadan tüketilebiliyor olması ilk tercihlerden birisi olarak gösterilmesinin ana sebebidir.

2020 yılında keşfedilmiş olan ve bugünkü İsrail topraklarında bulunan bir arazide türünün yok olduğu düşünülen 2 bin yıllık hurma ağaçlarının var olması, Türkiye’nin güneydoğusunda yüzlerce yıllık fıstık ağaçlarının bulunması kuruyemişlerin ve kuru meyve çeşitleri bir kez daha önemini ve uzun yıllara dayanan geçmişini gözler önüne sermektedir.

Kuruyemişte anaçıtlak ne anlama geliyor?

Kuruyemiş satın alırken çeşitli sıfatların bulunduğunu sizlerde farketmişsinizdir. Tüm ürünlerde olduğu gibi kuruyemiş çeşitleri arasında bulunan ürünlerinde birbirinden farklı türleri bulunmaktadır. Severek tüketilen kuruyemiş çeşitlerinden fıstığı temel olarak 4 türü vardır. Bunlar; yer fıstığı, çam fıstığı, Antep fıstığı ve Siirt fıstığıdır. Bunlar arasında yer alan Antep Fıstığı ise Anaçıtlak sıfatıyla da siz tüketicilerin karşısına çıkmaktadır. Anaçıtlak, fıstığın en kaliteli çeşididir.

En popüler ve lezzetli kuruyemiş çeşitlerinden olan Antep ve Siirt fıstığı bir ağaç meyvesidir. Bu meyvenin dalında olgunlaşıp yere düşmeyen ve ağaçta tutunan türüne anaçıtlak ya da anaçatlak  denmektedir. Kuruyemiş endüstrisinde fıstığın birinci kalitesini anlatmak için yaygın olarak kullanılan teknik bir terimdir.

Anaçıtlak nedir?

Ağaçta yetişen Antep Fıstığı, dalında uzun süre kaldıkça lezzet kazanmaktadır. Anaçıtlak türündeki fıstık yere daha erken düşen diğer çeşitlerinden lezzet olarak farklı olduğu gibi fiyat olarak da daha maliyetlidir. Anaçıtlak terimi, Antep fıstığı ve Siirt fıstığını belirtmek için kullanılan terminolojik bir sözcüktür.

Ürün yetişmiş olduğu ağaç dalından çatlamadan yere düşen fıstıklar daha sonrasında bir takım kavurma işlemlerinden geçirilerek çatlatılmaktadır. Kapalı olarak yere düşen fıstıklar bundan sonra ağzı açık şekilde tüketime hazır hale getirilir. Fakat bu suni işlemin fıstığın tadını değiştirdiği bilinmektedir.

Anaçıtlak Antep fıstığı

Yukarıda anlattığımız ve bu sektörde yer alan diğer paydaşlardan da öğrenebileceğiniz üzere Antep fıstığında en lezzetli olan çeşidi iri ve büyük taneli olan değil küçük ve kabuğu başlangıç yerinden ayrılmış olandı fıstık türüdür. Dalında bekleyen meyve olgunlaşırken şişmekte ve dolgunlaşmaktadır bununla beraber kabuğunu yararak çatlatır. Bu durum fıstıkta anaçıtlak olarak tabir edilen çeşidi temsil etmektedir.

Anaçıtlak Siirt fıstığı 

Siirt Fıstığı son yıllarda oldukça popüler olan bir fıstık çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bıttım ağacının meyvelerinden birisidir. Siirt fıstığının ilk hali ise bıttım adı verilen mememgiç meyvesidir. Bu meyve meşhur menengiç kahvesinin de temelini oluşturur. Siirt fıstığının en temel özelliklerinden birisi de kavrulurken limon tuzu kullanılıyor olmasıdır. Antep fıstığına göre daha az yağlı olan Siirt Fıstığı baklava ve tatlılarda tercih daha az tercih edilmektedir fakat bunun yanında günlük tüketimde daha fazla yer alan çerez şeklinde ara öğünlerde tüketilmektedir.

Sizlerde Antep Fıstığı Fiyatları hakkında bilgi edinip en kaliteli fıstıkları tüketmek isterseniz kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Etiketler: anaçıtlak
Temmuz 22, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR