Keten Tohumu'nun Faydaları Nelerdir?

Keten Tohumu'nun Faydaları Nelerdir?

Keten Tohumu Faydası Nedir

Keten tohumu ilk olarak Mısır'da yetiştirildi. Keten tohumu, omega-3 yağ asitleri, lif ve proteinler bakımından zengindir.

Keten tohumu, güçlü antioksidan etkiler sunan lignans bakımından zengindir. Bazı kanser türlerinin riskini azaltabilir ve diyabet tedavisine yardımcı olabilirler. Ayrıca, tohumların kilo kaybına yardımcı olabileceği, sindirim sağlığını artırabileceği ve kalbi koruyabileceğine inanılmaktadır. Diğer şifalı bitkiler için ilgili bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Keten Tohumu Özellikleri

1. Kanserden Korunmada Yardımcı Olabilir

Postmenopozal kadınlarla ilgili bir kaç çalışma, keten tohumu ile diyet takviyesinin meme kanseri riskini azaltabileceğini göstermiştir.  Tohumlar ayrıca meme kanseri olan hastalarda tümör büyümesini azaltabilir. Tohumlardaki omega-3 yağ asitleri, bu konuda yardımcı olan anti-enflamatuar özelliklere sahiptir.

Liganların da kanserli tümörlerin büyümesini azalttığı bulunmuştur. Araştırmalar, keten tohumlarının prostat kanserini önlemeye yardımcı olabileceğini de göstermektedir  .

2. Diyabet Tedavisine Yardımcı Olabilir

Çalışmalar, keten tohumu takviyesinin açlık kan şekeri düzeylerini % 20 düşürdüğünü göstermiştir . Daha da önemlisi, tohumlar sindirimi yavaşlatan ve sonuçta glikozun kana salınmasını sağlayan jel oluşturan bir lif olan müsilaj içerir.

Ön çalışmalar, keten tohumlarının diyabetin başlangıcını geciktirebileceğini de göstermiştir. SDG adı verilen ve tip 1 diyabet riskini azaltabilen ve tip 2 diyabet başlangıcını geciktirebilen bir bileşik içerirler.

3. Kilo Vermeye Yardımcı Olabilir

keten tohumu lif açısından zengindir ve kilonun korunmasında yardımcı olabilir. Tohumlar ayrıca omega-3 içerir. Çalışmalar, omega-3'lerin iştahı baskılayabildiğini ve tokluğu artırabildiğini göstermektedir - ve bu da kilo kaybına yardımcı olabilir.

Keten tohumu içindeki lignaların da kilo kaybına yardımcı olabilecek metabolizmayı arttırdığına inanılmaktadır. Bununla birlikte, mekanizmayı anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Çalışmalar ayrıca keten tohumularının yağ atılımını artırabildiğini ve böylece vücuttaki yağ içeriğinin miktarını azaltabileceğini gösterdi. Bu kilo kaybını teşvik edebilir.

4. Sindirim Sağlığını Geliştirebilir

Hayvan çalışmaları, diyetteki keten tohumu takviyesinin bağırsak florasının sağlığını artırabildiğini göstermiştir. Keten tohumu içindeki çözünür lif, sindirime yardımcı olabilir, ancak destekleyici araştırmalar sınırlıdır. Zemin keten tohumu, daha iyi çalıştığına inanılır, çünkü onları yemek, sindirilmeden sisteminizden geçebilir.

Keten tohumu en yaygın kullanımı müshil özelliklerini içerir. Bu tohumların ishal  yapabileceği anlamına gelir. Ayrıca kabızlığı tedavi etmeye yardımcı olabilirler ancak tükettikten sonra yeterince su içmenizi sağlarlar.

Keten tohumu içindeki omega-3 yağ asitleri, iltihabı azaltmaya ve GI yolunun astarını korumaya yardımcı olabilir. Sağlıklı sindirim sistemi olan kişilerde, tohumlar faydalı bağırsak florasını teşvik eder Omega-3'lerin yararlarını ve bağırsak florasına olan bağlantılarını anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

5. Kalbi Koruyabilir

Keten tohumu içindeki omega-3 yağ asitlerinin koroner kalp hastalığı riskini azalttığı bulunmuştur. Ayrıca arterlerin işleyişini iyileştirmeye yardımcı olurlar. Bir çalışma, daha fazla ALA (keten tohumlarındaki omega-3 yağ asitleri türü) tüketen kişilerin kalp krizi riskinin daha düşük olduğunu göstermiştir.

6. İltihapla Savaşabilir

İki yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu, iltihapla savaştığı bilinen günlük omega-3 yağ asitlerinin % 140'ından fazlasını içerir. Tohumlardaki alfa-linoleik asidin (ALA) vücuttaki pro-enflamatuar bileşikleri azalttığı bulunmuştur.

Keten tohumu içindeki omega-3'ler, enflamatuar artritin tedavisine de yardımcı olabilir.

7. Adet Sancılarını Tedavi Edebilir

Keten tohumu tüketmek yumurtlamayı düzenleyebilir. Düzenli olarak keten tohumu yiyen kadınların her adet döngüsünde yumurtladığı bulundu. Diyetinize keten tohumu eklemek de menstrüel krampları azaltmaya yardımcı olabilir.

Bir başka önemli araştırma ise, keten tohumuların sıcak basmalarını hafifletmeye yardımcı olabileceğini söylüyor. Bununla birlikte, diğer bazı çalışmalar aksini belirtmektedir ve keten tohumu bu konuda nasıl çalıştığını anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.

8. Gluten Barındırmaz

Keten tohumu, diyetinizdeki tüm glüten içeren tahıllar için harika bir alternatif olarak çalışır  . Gluten intoleransınız varsa, tahılların çoğunun sindirimi zor olabilir. Keten tohumu çölyak hastalığı veya gluten duyarlılığı olan herkes için iyi bir seçimdir.

9. Hamilelik ve Emzirme Döneminde Faydalı Olabilir

Keten tohumu zengin bir lif ve omega-3 kaynağı ve iyi bir protein kaynağıdır - ve hamile bir kadın tüm bu besinleri gerektirir. Lif, hamilelik sırasında sıklıkla ortaya çıkan kabızlığı tedavi etmeye yardımcı olabilir. Protein ve omega-3'ler çocuğun sağlığı için kritik öneme sahiptir. Bununla birlikte, hamilelik veya emzirme döneminde keten tohumlarının faydalarını belirten doğrudan bir araştırma yoktur.

10. Cildinizi Parlatabilir

Keten tohumu içindeki omega-3 yağ asitleri cilt sağlığına ve görünümüne katkıda bulunabilir. Cildinizi nemlendirir ve pürüzsüzleştirir. Çalışmalar, keten tohumu diyet takviyesinin anti ve pro-enflamatuar bileşikleri dengeleyebileceğini ve sağlıklı yaşlanmayı destekleyebileceğini göstermektedir.

Keten tohumu yağı da yardımcı olabilir. Günlük tahriş edici maddelerin ve kirleticilerin cilt gözeneklerinize girmesini engelleyebilir. Ayrıca deriden su kaybını önler. Cildin nem seviyelerini iyileştirmek kırışıklıkların azaltılmasına da yardımcı olabilir.

Cildinizi nemli tutmak kurumasını önler ve bu da parlamasını sağlar. Keten tohumlarının büyümeyi doğrudan etkileyip etkilemediğini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyacımız olsa da, bazı kanıtlar keten tohumu yağının cilt bariyeri fonksiyonunu iyileştirebileceğini belirtmektedir.

Sade keten tohumu yağını cildinize nazikçe ovalayabilir veya günlük olarak tohumları tüketebilirsiniz. Keten tohumlarının anti-enflamatuar özellikleri cilt iltihabını da tedavi edebilir. Hayvan çalışmalarına göre, tohumlardaki antioksidanlar da cilt kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Keten tohumu yüzünüz de deneyebilirsiniz. İki yemek kaşığı çiğ bal, bir çay kaşığı taze limon suyu ve bir çorba kaşığı keten tohumu yağı karıştırın. Karışımı doğrudan yüzünüze uygulayın. 15 dakika bekletin ve normal suyla yıkayın. Sabahları her gün yapın.

11. Saçları Güçlendirebilir

Gevrek saçlar genellikle diyette omega-3 yağ asitlerinin eksikliğine atfedilir. Keten tohumu bu yağ asitleri açısından zengin olduğu için, hayvan çalışmalarına göre, saçları güçlendirdiği, saç kat kalitesini iyileştirdiği ve saç dökülmesine karşı savaştıkları bulunmuştur. Ayrıca iltihaptan kaynaklanan kalıcı bir saç dökülmesi durumu olan sikatrisyel alopesi adı verilen bir durumun önlenmesine yardımcı olabilirler.

Keten tohumu kullanarak bir saç jeli hazırlayabilirsiniz. İki bardak su kaynatın. Su kaynamaya başladığında, dört çorba kaşığı keten tohumu ekleyin. Tencereyi bir kapakla örtün ve 15 ila 20 dakika pişirin. Isıyı kapatın ve infüzyonu süzün. Ortaya çıkan jeli her sabah saç derinize uygulayın ve 20 dakika sonra her zamanki gibi yıkayın.

Bunlar keten tohumu yararlarıdır. Tohumlardaki önemli besinlerden birkaçını zaten gördük. Tüm besin profiline bakmaya ne dersiniz?

Keten tohumu Beslenme Profili Nedir?

1 çorba kaşığı keten tohumu (2.5 gram) 13 kalori, 0.7 g lif, 0.72 g karbonhidrat, 0.46 g protein ve 1.05 g yağ içerir ( 22 ).

Keten tohumu çok çeşitli besin maddelerine sahip olsa da, sihirli haplar değildir. İyi sağlık söz konusu olduğunda, herkes için tek bir yiyecek yoktur. Sürekli olarak doğru diyet seçimlerini yapmak anahtardır. Aşağıdaki bölümde, diyetinize keten tohumu nasıl ekleyebileceğinizi tartıştık.

Diyetinize Keten Tohumu Ekleme İpuçları

Birkaç temel kural vardır:

Keten tohumu tüketmenin en iyi yolu tohum formudur. Onları ıslatmak ve filizlemek fitik asidi giderir ve ayrıca mineral emilimini arttırır. Tohumları 10 dakika ılık suda veya 2 saat soğuk suda bekletebilirsiniz.

Keten tohumu tüketilen en iyi tohumdur.

Tohumları bol su ile tükettiğinizden emin olun.

Tohumları sabah tahıl veya kahvaltı smoothie'nize ekleyebilirsiniz. Ayrıca salatalara da ekleyebilirsiniz.. Paleo diyetinize keten tohumu da ekleyebilirsiniz. Tohumlar teknik olarak Paleo'dur çünkü tohumlardır.

Keten tohumu yemek için en iyi zaman kahvaltınızla birlikte sabah erken saatlerdir.

Bazı istenmeyen yan etkilere neden olabileceğinden fazla keten tohumu tüketmediğinizden emin olun.

Keten tohumu yan etkileri nelerdir?

Keten tohumu bazı insanlarda olumsuz etkilere neden olabilir. Bu tohumların aşırı tüketimi, bulantı, kabızlık, şişkinlik ve karın ağrısı gibi bazı olumsuz etkilere neden olabilir.

Kan Şekeri Düzeylerini Çok Az Düşürebilir

Keten tohumu kan şekeri seviyelerini düşürebileceğinden, zaten diyabet ilacı kullanan kişiler, fazla keten tohumu tüketmeleri durumunda endişe verici derecede düşük kan şekeri seviyeleri yaşayabilirler. Bununla birlikte, bu alanda sınırlı araştırma mevcuttur. Doktorunuza danışın.

Kan Basıncını Düşürebilir

Keten tohumu kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Bununla birlikte, yüksek tansiyon tedavisi için ilaçlarla birlikte alınırsa, tohumlar hipotansiyona (aşırı düşük tansiyon) neden olabilir. Bu nedenle, tansiyon ilaçları kullanan insanlar dikkatli olmalıdır.

Kan Pıhtılaşmasını Yavaşlatabilir

Çalışmalar, omega-3 yağ asitlerinin kan pıhtılaşmasını azaltabildiğini ve kanamayı artırabildiğini göstermektedir . Tohumlar omega-3 yağ asitleri açısından zengin olduğundan ve kan pıhtılaşmasında önemli bir azalma gösterebileceğinden, kanama bozuklukları olan insanlar bunları almamalıdır. Ayrıca, ameliyattan en az iki hafta önce keten tohumu tüketmeyin.
 

Sonuç

Keten tohumu yoğun olarak lif ve omega-3 yağ asitleri ile paketlenir ve çeşitli sağlık yararları sunar. Bu tohumlar kanserle savaşmaya, diyabet tedavisine yardımcı olabilir ve kilo kaybını teşvik edebilir.

 

Okuyucunun Sorularına Uzman Yanıtları

Bir günde ne kadar keten tohumu alabilirim?

Porsiyon boyutunu günde 5 yemek kaşığı (veya 50 gram) ile sınırlayabilirsiniz.

Keten tohumu chia tohumu ile değiştirebilir misiniz?

Evet, chia tohumları da aynı derecede besleyici ve faydalıdır. Onlar da benzer görünüyor.

Keten tohumu nasıl saklanır?

Keten tohumu satın alırsanız veya evde öğütürseniz, buzdolabında sıkıca kapatılmış bir kapta saklayabilirsiniz. Bütün keten tohumu da bu şekilde saklanabilir ve 6 ay sürebilir.

Keten tohumu nereden satın alabilirim?

Sitemizden hemen şimdi toptan fiyatına satın alabilirsiniz.

Keten tohumu çiğ yiyebilir misin?

Evet, tohumları çiğ yemek iyidir. Bazıları öğütülmüş keten tohumlarının vücudunuzun besin maddelerini daha iyi emmesine yardımcı olabileceğine inanmaktadır. Ayrıca, çiğ keten tohumu buzdolabında saklayın, aksi takdirde içindeki yağlar onları kokuşturabilir.

Keten tohumu sivilceye neden olur mu?

Bazı durumlarda, evet. Vücudunuz tohumları kabul etmezse bu olur. Onları kullanmayı bırakın ve doktorunuza danışın.

Genel olarak, keten tohumu akne tedavisine yardımcı olabilir. Tohumlardaki omega-3'ler, aknenin önemli bir nedeni olan iltihapla savaşır. Aynı şey keten tohumu yağı için de geçerlidir, ancak hiçbir çalışma yağ ve akne arasındaki bağlantıyı desteklemez. Bununla birlikte, vücudunuz yağı kabul etmezse, akne kopması ile reaksiyona girebilir.

Keten tohumu karın yağına yardımcı olur mu?

Tohumlar iştahı bastırabilecek diyet lifi bakımından zengindir. Bu, göbek yağını azaltmaya yardımcı olabilir, ancak bunu destekleyecek hiçbir araştırma yoktur.

 

Sitemizden keten tohumu fiyatları hakkında bilgi alabilir ve ayrıca tüm baharat çeşitleri konusunda da bilgi sahibi olabilirsiniz.

Aynı zamanda Aksoy Baharat Blog sayfasından Yedi Türlü Baharat Nedir? Yedi Türlü Baharat Nerede Kullanılır yazısı ve Yenibahar Nedir? Yenibaharın Faydaları Nelerdir? yazılarını inceleyebilirsiniz.

Etiketler: keten tohumu
Nisan 23, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR