Çam Fıstığı Faydaları Nelerdir? Çam Fıstığı Mucizeleri

Çam Fıstığı Faydaları Nelerdir? Çam Fıstığı Mucizeleri

Çam Fıstığı Nedir?

 

Çam fıstığı sadece çam ağaçlarının yenilebilir tohumlarıdır. Bilimsel olarak Pinus Penea olarak adlandırılan çam fıstığı, doğu Afganistan, Pakistan ve kuzeybatı Hindistan'a özgüdür ve 1800 ila 3350 metre arasındaki yüksekliklerde yetişir.Aynı zamanda da ülkemizde de bazı bölgelerde üretimi yapılmaktadır.

Aşağıdaki bölüm beslenme profili hakkında daha iyi bir fikir verecektir.

 

Çam Fıstığı Beslenme Profili Nedir?

Bir porsiyon çam fıstığı (28 gram) 191 kalori, 19 gram yağ ve 3.7 gram karbonhidrat içerir. Çam fıstığı içindeki diğer besinler şunları içerir:
1 gram lif (günlük değerin % 1'i)
169 miligram potasyum (günlük değerin % 4'ü)
9 gram protein (günlük değerin % 7'si)
1 miligram tiamin (günlük değerin % 7'si)
6 miligram demir (günlük değerin % 8'i)
7 miligram E vitamini (günlük değerin % 9'u)
8 miligram çinko (günlük değerin % 12'si)
163 miligram fosfor (günlük değerin % 16'sı)
71 miligram magnezyum (günlük değerin % 18'i)
3 mikrogram K vitamini (günlük değerin % 19'u)
Çam fıstığı birkaç başka hayati besin içerir ve hepsinin ortak bir amacı vardır - bu bize en iyi sağlık yararlarını sunmaktır.
 

Çam Fıstığının Faydaları Nelerdir?

Çam fıstığı, yağ asidi içeriği sayesinde iştahı bastırmak ve kilo kaybına yardımcı olmak için harika çalışır. Çam fıstığı içindeki besin maddelerinin mükemmel kombinasyonu enerjiyi arttırırken, magnezyum ve protein gibi diğer önemli mineraller kalp krizi ve diyabetin önlenmesine yardımcı olur. Bu tohumlardaki diğer antioksidanlar hamilelik için iyidir ve bağışıklık, görme, cilt ve saç sağlığını artırır.

 

1. İştahınızı Kapatır

Araştırmalar, çam fıstığının iştahı azaltmaya yardımcı olabilecek bazı yağ asitleri içerdiğini göstermektedir . Çam fıstıklarındaki  bu yağ asitleri, iştahı bastırdığı bilinen kolesistokinin (CCK) adı verilen bir hormonun salınmasına yardımcı olur. Çalışma insanlar üzerinde yapıldığında cesaret verici sonuçlar ortaya koydu. Başka bir çalışma, çam fıstığının iştah bastırıcıların işleyişini 4 saat boyunca yüzde 60'a kadar artırabildiğini buldu.

2. Enerjiyi Arttırır

Çam fıstıklarındaki tekli doymamış yağ, demir ve protein gibi belirli besin maddeleri, enerji seviyelerini artırmaya yardımcı olabilir. Ayrıca büyük bir magnezyum kaynağıdır. Magnezyum vücutta düşük seviyelerde olduğunda, yorgunluğa neden olabilir.

Çam fıstığı ayrıca vücutta yorgunluğa yol açabilecek dokuların onarılmasına yardımcı olur. Fıstıktaki protein de yardımcı olur. Karmaşık bir molekül olan bu besinin, vücutta parçalanması daha uzun sürer tükenmişliğe neden olmadan sabit ve uzun ömürlü bir enerji kaynağı sunar.

3. Kalp Hastalığı Riskini Azaltır

Genel olarak fıstıklar her zaman kalbe iyi gelir. Çalışmalar, fıstık tüketiminin kalp krizi ile ani ölüm riskini azaltabileceğini göstermiştir. Tekli doymamış yağlar, E ve K vitaminleri, magnezyum ve manganez, kardiyovasküler hastalığı önlemek için sinerjik bir karışım oluşturur.
 

Çam fıstığındaki pinolenik asit sağlıklı kolesterolü destekler ve hatta kötü kolesterol (LDL) seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. Bu tohumlardaki K vitamini, yaralanma sonrası kanamayı önlemek için kan pıhtılarının oluşmasına yardımcı olurken, E vitamini oksijen taşınması için önemli kırmızı kan hücrelerinin üretilmesine yardımcı olur. Ağaç fıstığı (çam fıstığı gibi) tüketimi de düşük kan basıncı seviyeleri ile ilişkilendirilmiştir.
 

4. Diyabet Hastalığı Olanlara Birebir

Araştırmaya göre, her gün çam fıstığı yemek tip 2 diyabetin kontrolüne yardımcı olabilir.Tohumlar ayrıca görme sorunları ve felç gibi ilgili komplikasyonları da önler. Her gün çam fıstığı olan tip 2 diyabet hastalarında glikoz kontrolü ve kötü kolesterol düzeylerinde azalma görülmüştür.
 

Daha ilginç olarak, çam fıstığı (ve diğer ağaç fıstığı) hem glikoz kontrolü hem de kan lipitleri için faydalara sahiptir. Tip 2 diyabet hastalarında bitkisel yağ ve protein alımını arttırmak için de kullanılabilirler. Bu önemlidir, çünkü bu iki bileşen kilo alımına yol açmadan hastalığın semptomlarını iyileştirmek için hayati önem taşımaktadır.
 

5. Beyin Sağlığını Geliştirir

Çam fıstığının, oksijen depolamak ve taşımak için gerekli bir mineral olan demir açısından zengin olduğunu zaten gördük. Bununla birlikte demir, beyin sağlığı için de önemlidir.

Ayrıca, araştırmalar, çam fıstığı içindeki magnezyum gibi diğer besin maddelerinin kaygı, depresyon ve stresi tedavi etmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bir çalışma, magnezyumun diyet alımının depresyon ve anksiyete bozuklukları olan ergenlerin durumunu iyileştirmeye yardımcı olabileceğini kanıtladı. Daha yüksek magnezyum seviyeleri, daha az duygusal patlamaya ve duygudurum bozuklukları ile ilişkili diğer davranışlara yol açabilir.

6. Kanser Riskini Azaltır

Çam fıstığının kanser sağlık yararları magnezyum içeriğine atfedilebilir. Bu mineral, çeşitli kanser türleri için daha düşük bir risk ile bağlantılıdır. Bir çalışma, serum magnezyumunda günde 100 miligram azalmanın pankreas kanseri riski riskini yüzde 24 artırabildiğini göstermektedir. Bu nedenle, kan magnezyum seviyenizi arttırmak bu riski azaltmanıza yardımcı olabilir.Burada da en büyük destekçiniz çam fıstığı olabilir.
 

7. Kemikleri Güçlendirir

Kalsiyum, kemik sağlığı yararları ile bilinir. Yine de, K vitamininin kemiklere de yardımcı olabileceğini biliyor muydunuz? Bir çalışma, bu vitaminin osteoporozun tedavisinde ve önlenmesinde nasıl yardımcı olabileceğinden bahseder. Sadece kemik mineral yoğunluğunu arttırmakla kalmaz, aynı zamanda kırılma oranlarını da azaltır.

Ve işte oldukça ilginç bir şey. K vitamini eksikliğinin çok yaygın bir nedeni, kolesterol düşürücü ilaçların alınmasıdır. Ancak çam fıstığı aldığınızda, herhangi bir kolesterol düşürücü ilaca ihtiyacınız olmayabilir, çünkü fıstıklarda kolesterol düşürme potansiyeli vardır, zengin bir K vitamini kaynağı sağladıklarından bahsetmezler.
 

8. Kilo Yönetimine Yardımcı Olur

İşte tekrar iştah bastırma hakkında konuşuyoruz. Çam fıstığındaki pinolenik asidin iştahı bastırmaya nasıl yardımcı olabileceğini zaten gördük. Bu iştah bastırma kilo kaybına yardımcı olabilir.

Çam fıstıklarındaki diğer kalp sağlığı yağ asitleri de karın yağının yakılmasına yardımcı olur. Bir çalışma, diyetteki doymuş yağların çam fıstığı (ve genel olarak fıstık) ile değiştirilmesinin, kalori alımında veya egzersiz süresinde herhangi bir değişiklik yapmadan kilo vermenize yardımcı olabileceğini belirtmektedir.

9. Bağışıklığı Artırır

Çam fıstığı içindeki manganez ve çinko, bağışıklık sağlığını artırmak için harika bir iş çıkarabilir. Birincisi vücudun hormonal dengesini ve bağ dokusunun gücünü korumaya yardımcı olurken, ikincisi bağışıklığı artırır ve yara iyileşmesine yardımcı olur.

Bir rapora göre, diyetteki ek çinko, yaşlı erişkinlerde bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir. Çinko, istilacı patojenleri yok eden bir tür beyaz kan hücresi olan T hücrelerinin işlevinde ve sayısında bir iyileşme ile ilişkilidir.
 

10. Görme Sağlığını Geliştirir

Çam fıstığı, göz vitamini olarak da bilinen bir antioksidan olan çok sayıda lutein barındırır.

Vücudunuzun kullanabileceği yaklaşık 600 karotenoid vardır, bunlardan sadece 20 tanesi gözünüze taşınır. Bunlardan sadece iki tanesi büyük miktarlarda gözünüzde biriktirilir. Biri lutein, diğeri zeaksantin. Her iki besin de serbest radikal hasarı ile savaşarak maküler dejenerasyon ve glokomun önlenmesine yardımcı olur.

11. Cilt ve Saç Sağlığını Geliştirir

Yüksek konsantrasyonlarda çeşitli temel vitaminler, mineraller ve antioksidanlar çam fıstıklarını cilt bakımı için inanılmaz derecede yararlı kılar. E vitamini ve antioksidanlar yaşlanma sürecini geride tutmak için çalışırlar. Anti-inflamatuar özellikleri sayesinde çam fıstığı yağı hassas cilt tipleri için çok uygundur. Cildi besler ve çeşitli yaygın durumlardan korur. Ayrıca, cilt üzerinde de büyük nemlendirici etkilere sahiptir.

Çam fıstığı yağı, iyileştirici özelliği nedeniyle masaj terapisi ile ünlüdür. Kaşıntı, sedef hastalığı, sivilce, egzama, uyuz ve yara gibi cilt sorunlarının azaltılmasına yardımcı olur. Bu fıstık yağı cilde canlı ve taze bir görünüm kazandırır.

Ham çam fıstığı ve Hindistan cevizi yağı ile oluşturulan bir vücut masajı, ölü cilt hücrelerini yok ederek cildi canlandırır. Dahası, mükemmel nemlendirici ve nemlendirici özellikleri nedeniyle, susuz cildi rahatlatmak için tanınmış bir ilaçtır.

Çam fıstığı, saç büyümesini arttırdığı bilinen bir vitamin olan zengin bir E vitamini kaynağıdır . Ayrıca, kafa derisini iyi durumda tutar. Saç dökülmesi veya saç dökülmesi sorunu yaşayan insanlar, çam fıstığı yağının durumla mücadelede son derece yararlı olduğunu bulmuşlardır.

Bu yenilebilir kabuklu yemişler yüksek miktarda protein içerir. Fıstıklardaki protein içeriği saçı hasara karşı korur ve güçlü, sağlıklı ve parlak tutar.

 

Çam Fıstığı Gebelikte İyi mi?

Çok fazla. Çok besleyici olduklarından, hamile kadınların alması gereken bir şeydir.

Çam fıstığı lif bakımından yüksektir ve bu, hamilelik sırasında yaygın bir sorun olan kabızlığı hafifletmeye yardımcı olabilir. Demir ve proteinler özellikle anne bir vejeteryansa özellikle faydalıdır. Demir ve proteinler hem annenin hem de bebeğin sağlığında hayati bir rol oynar.


Çam fıstığı da demirin etkili bir şekilde emilmesine yardımcı olan (çok olmasa da) C vitamini içerir. Bununla birlikte, çam fıstıklarını doğal formlarında almanın her zaman en iyi seçenek olduğunu unutmayın.

Ve doğru çam fıstıklarını nasıl alacağınızı ve nasıl saklayacağınızı merak ediyorsanız, okumaya devam edin.


Çam Fıstığı Nasıl Seçilir ve Saklanır?

 

Piyasadan çam fıstığı alırken, her zaman kompakt ve tek tip boyuta sahip parlak kahverengi olanları ve İyi bir metalik ses çıkaranları tercih edin çünkü kalitesi böyle anlaşılır.

Satın aldığınız çam fıstığı çürük ve çatlak içermemelidir.

Kabuklu ve işlenmiş çekirdekler pazarda hava geçirmez plastik torbalarda da mevcuttur fakat bu torbalar yeterince sağlıklı değildir fakat sitemizden hemen aşağıda yer alan bağlantılar yoluyla bu ürünleri uygun saklama koşulları ile satın alabilirsiniz.
 

Saklama

Daha önce de belirtildiği gibi, çam fıstığı hem kabuklu hem de kabuksuz formlarda mevcuttur. Kabuklu olmayan çeşitler, kabuklu olanlara göre nispeten daha uzun bir raf ömrüne sahiptir. Neredeyse üç ila dört ay boyunca saklanabilirler.

Kabuklu kuruyemişler uzun süreli depolama için iyi aday değildir. Özellikle sıcak ve nemli bir yerde saklanırlarsa kolayca hasar görürler. Bu nedenle, onları serin ve kuru bir yerde saklamak en iyisidir.

 

Çam Fıstığı Diyetinize Dahil Etmek İçin Herhangi Bir İpucu?

Çam fıstığı, mutfak amaçlı olarak birden fazla şekilde kullanılabilir. Bu sağlıklı ve zevkli fıstıkları düzenli tariflerinize dahil etmek için bazı fikirler:

Atıştırmalıklar

Bu tohumlar çikolata, kurabiye, bisküvi, granola, dilim ve keklere gevrek bir katkı olabilir. Ayrıca, kepekli ekmeklere, ev yapımı pizzalara ve pazar günleri ve dondurma bazlı tarifler gibi çeşitli tatlılara eklenebilirler.

Smoothie İçecekler

Kavrulmuş çam fıstıklarını salata sosu olarak da kullanabilir veya protein çubuklarına ve meyve smoothie'lerine ekleyebilirsiniz.

Tatlılar

Mutlakafa ve mutlaka helvalarınızda kullanın 😊


Yemek Hakkında Herhangi Bir İpucu?

Konuklar için yemek yapıyorsanız, çam fıstığı ile pişirdiğinizi bildirin. Fıstık alerjisi olan çoğu insan çam fıstığına da alerjidir. Çam fıstıklarını kızartmak en iyi tadı ortaya çıkarır.

 

Çam Fıstığı Hakkında Bilinmeyenler

  • Çoğu çam fıstığının olgunlaşması yaklaşık 18 ay sürse de, bazıları üç yıl kadar sürer.
  • Çamlar, erkek ve dişi olarak ikiye ayrılırlar.
  • Tohumların kanatları vardır ve rüzgar tarafından dağılabilirler.
  • Avrupada çam fıstığı lüks bir ürün olarak kabul edilebilir. Kg başına 100 € (veya yaklaşık 114 $) 'a kadar mal olabilirler.
  • Çinden alınan çam fıstığı acı bir tat verirken, ülkemiz ve dost ülke Pakistan’da yetişenler  daha tatlıdır.



Bir sonraki çam fıstığı paketinizi nereden seçebileceğinizi düşünüyorsan hiç düşünme hemen Çam Fıstığı Fiyatları kategorimizi ziyaret et ve istediğin gramajda satın al.

 

Çam Fıstığı Nereden Alınır?
 

Tabii ki de bu muhteşem besini sitemizden istediğiniz kadar olmak üzere toptan fiyatına hızlı ve güvenilir biçimde temin edebilirsiniz. Aşağıdan seçenekleri inceleyebilirsin.

Sonuç

En gerekli besin maddelerinin mükemmel bir karışımına sahiptirler. Bu durumda, onları diyetinizin düzenli bir parçası haline getirmenin bir zararı yoktur.


Okuyucunun Sorularına Uzman Yanıtları

Çam ağzı sendromu nedir?

Çam fıstığı genellikle tüketimden 12 ila 48 saat sonra gizemli bir metalik tada neden olabilir. Buna çam ağzı sendromu denir. Ancak sendrom, ciddi bir yan etki olmaksızın zamanla iyileşir.

Çam fıstığı neden bu kadar pahalı?

Çünkü genellikle eller kullanılarak hasat edilirler. Koniler tarafından üretilen tohumlardır ve bu tohumları toplamak zaman ve emek gerektirir.

Çam fıstığı nereden geliyor?

Gördüğümüz gibi, çam ağacının konilerinden.

Tüm çam fıstığı yenilebilir mi?

Evet, tohumların kalitesi çam ağacının türüne bağlıdır.

Bir günde kaç tane çam fıstığı yiyebilirim?

Bir günde yaklaşık 15 ila 20 çam fıstığı (yaklaşık 30 gram) iyidir.

Çam fıstığı Paleo diyetine dahil edilebilir mi?

Evet, bir Paleo diyeti fıstık ve tohum yemeyi içerdiğinden, bunları diyetinize dahil edebilirsiniz.

Sitemizden hızlı bir şekide Çam Fıstığı Fiyatı incelemesi yapabilir ve satın alabilirsiniz.

Aynı zamanda Aksoy Baharat Blog sayfasından Çam Fıstığı Kilosu Ne Kadar? Çam Fıstığı Faydası Nediryazısı ve Keçiboynuzu Faydaları Keçiboynuzu Besin Değerleri?yazısına ulaşabilirsiniz.

Etiketler: çam fıstığı
Mart 10, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR